Saç köklerimiz ölür mü? Saç dökülmelerimizin kaynağı saç köklerimizin ölmesi mi? Saç Kökleri Ölür mü?Bu ve benzeri soruları yanıtlamak için öncelikle saçların neden döküldüğünü iyice araştırmak gerekir. Saç dökülmesi basit bir konu değildir. Saç kökü kaybına kadar gidebilecek aşamaların araştırılması bir kaç dalın birlikte çalışmasını gerektirebilir.
Erkeklerde ve kadınlarda farklı birçok nedene bağlı olarak görülen saç dökülmelerinin birçoğu kırılma nedeniyle oluşan dökülmeler olduğunu belirtmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Bu tip dökülmeler genellikle kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterirler.
100 kadar tel dökülmesi, saç dökülmesinin henüz bir sorun haline gelmediğini gösterir. Saç dökülmesinin problem haline gelmesi bu sınırdan sonra başlar. Yani, günlük 100 telden fazla dökülme, saç sorununun göstergesi olup, tedaviye başlanması şiddetle tavsiye edilir. Tedavi mutlaka uzman dermatologlar tarafından yapılmalıdır. Bu konuda tek yetkili hekim gurubu dermatologlardır.
Saç köklerimiz ölür mü?
Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmeleri aynı nedenlere bağlı görülebildiği gibi, farklı nedenler de dökülmenin kaynağı olabilir. Genellikle erkeklerde gözlenen erkek tipi saç dökülmesinin genellikle 20-30 yaşları arasında genetik faktörlere bağlı olarak geliştiği bilinmektedir. Ancak aynı şekilde erkek tipi saç dökülmesi kadınlarda da gözlenebilir bir sorun oluşturur.
Erkek tipi saç dökülmesinin nedeni, vücutta DHT hormonunun varlığıdır. (DHT hormonu, testosteron hormonunun alfa-5 redüktaz enzimiyle etkileşime girmesi sonucu oluşur) DHT hormonu, saç köklerindeki reseptörlere bağlanarak, kökleri küçültüp işlevsiz hale getirir. Önlem alınmadığı hallerde DHT hormonu saç kökünü tamamen öldürür ve kökleri geri dönüşsüz bir şekilde yok ederler.
Testosteron hormonu, yoğunluğu farklı olmakla birlikte hem erkeklerde hem kadınlarda bulunan bir hormondur. Kadınlarda genellikle görülen saç dökülmelerinin kaynağı demir eksikliği olmakla birlikte, DHT hormonu varlığı araştırılmalıdır.
Kadınlarda saç dökülmesi
Kadınlarda demir eksikliğinde görülen saç dökülmesinin tedavisi, erkek tipi saç dökülmesine göre son derece kolaydır. Demir eksikliği tedavisi ile saç dökülmesi sorunu kolayca hallolur. Ancak bu durumun tespiti için öncelikle dermatoloji uzmanının sizi yönlendirmesi gerekir.
Unutmayın ki,
Demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi, kadınlarda görülen saç dökülmelerinin onlarca nedeninden sadece bir tanesidir . Sakın, saçlarım dökülüyor diyerek kendiliğinizden demir ilaçları almaya kalkışmayın. Kandaki demirin fazlalığının da başka sorunlara yol açabileceğini unutmayın.
DHT hormonuna bağlı saç dökülmeleri tespit edildiğinde, ne kadar erken müdahale edilirse o kadar olumlu sonuçlar alınır. Ancak yine de, ilerleyen dönemde saç kökleri tamamen yok olabilir ve saç ekimi zorunlu hale gelebilir. Saçlarınızın elle tutulur şekilde dökülmeye başladığını gördüğünüzde mutlaka dermatoloji uzmanına danışın.
Erken teşhis aşamasında, soğuk saç lazeri, saç mezoterapisi, saça uygulanacak PRP gibi yöntemler son derece etkili olur. Hekiminiz saç tipinize, kök yapısına ve genel sağlık durumunuza göre gerekli tedaviyi planlayacaktır. Saç kökleriniz sağlıklı kaldığı müddetçe saçlarınız yeniden çıkacaktır.
Sonuç olarak, saç kökleri ölür mü? Sorusuna net cevap: Evet ölür.
Nedenleri farklı olmakla birlikte, erkeklerde ve kadınlarda, erken teşhis ile tespit edilen kök kaybının başlangıçta tedavi edilmesi mümkündür. Mutlaka uzman dermatolog eşliğinde tedavinizi planlamanız, saçlarınızı kaybetmemek için en iyi yoldur.
En kötü yol ise, ne olduğunu bilmediğiniz maddeleri saç derinize uygulamanızdır. En kötü yöntem, uzmanı olmayan kişilerin tedavi çabasına izin vermektir.
Saçlarınız değerlidir.
Dr Kadriye AKAR