Sarımsak saça faydalı mı? Sarımsak saç çıkartır mı? En sık karşılaşılan sorulardan biri de bu. Sarımsak… Sürüldüğünde, yenildiğinde, suyu çıkarıldığında ya da başka şekillere sokulduğunda türlü hastalıklara iyi geldiği söylenen bu tür nebatat ya da gıda maddelerinin, saç üzerinde ya da cilt üzerinde herhangi bir tedavi edici özelliği yoktur.
Gıda olarak tüketildiğinde, türlü hastalıklara karşı; koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici, kısmi yararları bulunan sarımsağın saça ya da cilde sürüldüğünde türlü hastalıklara iyi geldiği düşüncesi bir hurafeden ibarettir.
Deri hastalıklarına sarımsak iyi gelir mi?
Günlük olarak sarımsağı besin olarak tüketebilirsiniz. Pişirerek yemeklerinize katabilirsiniz. Ancak lütfen sarımsağı şifa olacak niyetiyle cildinize sürmeyin. “Aman canım, ne zarar gelir ki bir kere deneyeyim”, demeyin. Zira; deriniz, üzerine sürülen her şeyi absorbe etme özelliğine sahiptir. Siz bu tür maddeleri sürerek cildinizin aşırı tepki vermesine ya da hücresel fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilirsiniz.
Sarımsak saç döker mi?
Bize müracaat eden hastalarımızın bir kısmında bu tür tedavileri deneyen, çok daha kötü koşullarda bize danışan kişiler yer almaktadır. Zira, cildin harabiyeti, ya da saç dökülmesi gibi bazı hormon değişikliğine ya da mekanik sorunlara bağlı olabilen hastalıkların tedavisi, kapsamlı araştırmalara ve farklı branşların desteğine ihtiyaç duyabilir. Ancak kafasına sarımsak sürmüş bir hastanın derdi bu sefer sürülen sarımsağa bağlı harabiyet olmaktadır. Asıl tedavi edilmesi gereken sorun ötelenmekte, ortaya yeni çıkan hastalıkla mücadele edilmekte, diğer sorun artık çözülemez ve tedavi edilemez bir duruma sürüklenmektedir. Sarımsak saç çıkartmadığı gibi, saçların dökülmesine de neden olabilir.
Sarımsak saça uygulanması, saçı gürleştirmez, hastalıklarını tedavi etmez.
Öncelikle belirtelim ki, bir çok hastalık, herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşebilir. Bu tamamen vücudun kendini tamir edebilme becerisi ve yeteneği ile ilgilidir. Bazı hallerde ise yapılan uygulamaya ya da tedaviye inanç da bu durum üzerinde etkili olmaktadır. Ancak bu durumun kullanılan madde ile ilgisinden ziyade, hastanın psikolojisi ile alakalı olduğunu bilmekte yarar vardır. Buna tıpta plasebo etki denir.
Buradan yola çıkarak, ‘sarımsak sürdüm saçım çıktı’ demek doğru değildir. Burada doğru yaklaşım, ‘psikolojik olarak saçımın çıkacağına o kadar inandım ki, vücudum buna tepkisel olarak yanıt verdi’. Demek daha doğru olacaktır. Elbette yaşanan bu durumun genel, herkeste ve her durumda yaşanan bir olgu olduğunu düşünmemek gerekir. Yaşandığında düşünülmesi gereken ‘şey’ olarak dile getirdiğimizi belirtelim. Yoksa, psikolojik olarak inanıp cildinize sarımsak ya da başka karışımları sürmeyin. İyi gelmez.
Sarımsak saç maskesi tedavi eder mi?
Bir uzman tavsiyesi olmadan,saçınıza sarımsak ya da benzeri maddeleri sürmeyin. Sarımsak saç maskesi diye internette tarifi verilen uygulamaların bilimsel dayanağı yoktur. Sarımsağın saç çıkarıcı bir özelliği yoktur. Bu tür bilgilere tamamen hurafedir. İnanmayın. Saç çıkaran formüller için lütfen uzman dermatolog hekimlerin tedavilerine güvenin. Bu alanda ayrıntılı bilgi için lütfen iletişim bilgilerimizden bize ulaşın.
Saçınız ile ilgili dökülme sorunlarınız için saç mezoterapisi yazımıza göz atabilirsiniz. Tamamen dökülmüş saçlarda geri dönüş mümkün olabilir. Ancak sarımsak vb maddeleri saçınıza sürmeden önce bilimsel yaklaşımları tercih etmelisiniz.
Saçkıran sarımsak kürü tedavisi ile düzelir mi?
Saçkıran ya da benzer saç ve cilt sorunları sarımsak kürleri, sarımsak maskesi ya da sarımsakla hazırlanan kocakarı ilaçlarıyla düzelmez. Asla! hastalıklı cildinize kulaktan dolma bilgilerle hazırlayacağınız sarımsak kürlerini sürmeyiniz.